NORMALkerem yazdı:
kayıttı konserdi, bu konudaki yorumlarımı tekrar tekrar yapmamak için burada tek başlık altında topluyorum.
CANLI PERFORMANS, SES SİSTEMİ:
uyduruk gruplar ses sistemine bok atıyolar; çünkü ses sistemi kötü değil aslında. pank konseri olan yere daha sonra gece esas grup çıktığında gidersiniz; tertemiz çalıyolardır. tonemaister kötü dersiniz; aynı adam cillop gibi ses çekmiştir oraya. ama hala "onların tarzı pank değil tabi temiz olur" falan diyosanız, daha bişey diyemem.
bu işi yaptım; bi grup çıkar; sesleri biraz açarsın; kulağa batan frekansları temizlersin; monitörüne ekstra bişey isteyen var mı diye sorarsın. olur biter. başka grup çıkar, darmadağın, neresinden tutsan elinde kalır. iki gitarist vardır, birbirlerini ezmek için açtıkça açarlar sesleri. ondan sen tam; "monitörler iyi mi?" diye soracakken; vokal der ki "ben hiçbişey duyamıyorum" o zaman sen de deli olup; "üzülme alışırsın" dersin. sonra tonemaister şöyle, ses sistemi böyle olur. konuyu dönüp dolaşıp kişisele şu yüzden getiriyorum; çünkü tecrübeye dayanarak konuşuyorum. ve şimdiye kadar şunu gördüm ki; iyi grup, hemen her yerde temiz net ses yakalayabilir. canlı çalmayı öğrenmeden ona buna bok atmak olmaz.
öte yandan gelelim plak şirketlerine. bırakın kendi hallerine, ne halleri varsa görsünler. gerçekten iyi bir kayıt için grup 2 milyar biriktirse yeter. 4 kişilik bir grup da bu parayı bir yaz tatilinde çok kolay çıkarabilir. bunu da biriktirecek kadar iradeleri, azimleri yoksa, müzik yapmayadabilirler. üstelik bu dediğim para; bildiğim çoğu 4 kişilik grubun senelik alkol harcamasının yarısı bile değildir.
10 sene kadar önce 1000 tane cd bastırmanın fiyatı 2000 dolardı. bastırmanın fiyatı biraz ucuzladı. şimdi 1000 tane boş cd 200 dolara alınıyor. yani sonuçta, alın basın CDlerinizi, dağıtın bedavadan... arkasına internet adresinizi yazın, oraya da girsinler; sonra konserinize gelen daha çok olur. bunun geri dönüşü de oradan olur. soundclickten myspace'den birsürü takipçiniz olur. hiç de plak şirketine ihtiyacınız kalmaz. çıkıp barlarda biraz piyasayla karıştırıp repertuarınızı çalın.. gerektiğinde işin orospuluğunu yapın; ama plak şirketlerine küfretme orospuluğunu yapmayın. bu hiçbişey kazandırmaz. alternatifini yaratırsanız;plak şirketine zaten ihtiyacınız kalmaz.
yani eninde sonunda dediğim ondan bundan şikayet edeceğinize, kolları sıvayın. ondan sonra boş kalan zamanlarınızda şikayet etmeye devam edebilirsiniz. ama tahminimce, bişeyler yaptığınız zaman plak şirketlerinin, bar sahiplerinin ne yaptığı sizi çok da ilgilendirmicektir..
güzel yazmışsın. eskiden nasıldı bilemicem o kadar detayını ama şu anki tespitler çok doğru. özellikle bold aldıklarıma sonuna kadar katılıyorum