|
olayın aslında başka bir boyutu da var:
korsan cd, dvd, vcd alarak tüketiciler, o sistemin içine göbekten bağlı hale geliyorlar.
Şöyle ki, sen şimdi bir müzik grubunun korsan cd sini aldın ve çok beğendin, o grup konser verdiği zaman konserine gidersin, yan ürünlerini (tshirt, poster, yama vesaire) alırsın. Bu sayede aslında albüm satışlarından doğan kaybı, yan ürünlerden hatta daha fazlasıyla kapatmaktalar. Son yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde, bu divx, mpeg tarzında korsan film paylaşımlarından sonra, dvd satışları katlanmış. Çünkü insanlar beğendikleri bir filmin orjinalini almak istiyolarmış.
Mikro ekonomide de, fiyatlandırma stratejilerinde, olabildiğince çok insana mal satma unsuru vardır. Mesela, ben bir kitap alacağım ve o kitaba en fazla 100 ytl vermek istiyorum ve başka bir tüketici de en fazla 75 ytl vermek istiyor. Bu durumda yayın evi aynı kitabı iki farklı şekilde satışa çıkarır. Bir tane 100 ytl lik dış kabı kalın kartondan olan kitap, ve 75 ytl ye kabı daha yumuşak normal olan kağıttan kitap. Halbuki iki kap arasında önemsencek derecede bir maliyet farkı yoktur. Bu sayede kitap evi iki müşteriyide kaybetmemiş olur. Bu korsan olayıda bir bakıma öyledir. Plak şirketleri zaten o fiyata normalde o kadar para vermek istemeyen müşterileri yok saymaktadır; fakat korsan olayı sayesinde plak şirketleri, dağıtım şirketleri hiç para ememeyecekleri müşterileri kucaklarında bulurlar. Yan ürünlerle onların ceplerine el atma fırsatı doğar. Yani hesapta olmayan tüketiciler, birden o sistemin bir parçası olurlar, ve şirketlere yeni pazarlar yaratırlar.
Bu aslında Türkiye' de ki durumu bir bakıma açıklasada, Türkiye için daha fazla şeylerde var. Müşteriler korsan satın alarak, ulan microsoft kazanacağına, şu gariban para kazansın diye düşünürler. Fakat; gariban gözüken, fakat gerçekten mafya dağıtım ağının satış elemanları olan gariban, bu büyük pastadan çok ufak miktarda rant alan insanlardır. Kadıköy, Yazıcıoğlunda, yıllar önce çaycılık yaparken, korsan cd işini giren
ve şu anda kadillacla dolaşan insanların !başarı! hikayeleri kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Demek istediğim, korsan cd olayı, dev plak şirketlerine pek zarar vermezken, ülkedeki adalet sisteminin biraz daha göçmesine sebep olmaktadır.
Ayrıyeten, dünya kamuoyunu meşgul eden bir Arctic Monkeys olayı var bugünlerde. Daha 3 sene önce kurulan, ve yaptığı şarkıları kendi internet siteleri, ve myspace gibi sitelerden dağıtan bir gruptur. Böle plak şirketiydi, hedeydi hödöydü alakaları olmayan britanyalı gençlerdir. Hiç bir promosyon, marketing, tanıtım, reklam girişimleri olmadan, yüzbinlerce defa download edilmişlerdir. Şarkıları, legal olarak internetten download edilebiliyorken, bir plak şirketi, gençlerin kapılarına gidip, kontrat imzalatmışlar ve o internetten download edilebilen, büyük oranda o şarkıları içeren bir albüm yapmışlar. Şimdi onları mtv de izleyebilirsiniz.
Peki bu plak şirketi'nin Arctic Monkeys yaptığı kontrat üstte anlattıkları' mı doğrular nitelikte değilmidir? Zaten, baktığımızda napster davasından sonra şirketler, bu müzik film paylaşım, korsan cd olaylarıyla pek uğraşmamaktadırlar. Bu girişimlerle vakit kaybetmek yerine, bu hale gelen pazarda ayakta nasıl dururuz stratejileri geliştirmekteler, ve görünen o ki şirketlerin başlarında ki insanlar, bu pazar şartlarından tekrar kar etmenin yolunu bulmaya çok yakınlar.
Şahsi düşüncem ve uygulamalarım;
hayvan gibi download yapıorm, hayatımın yarısını ska gruplarını araştırmakla, ingiltere ve abd müzikleri dışında yapılan müzikleri araştırmakla geçiriyorum. Benim için internet bulunmaz bir fırsat. Orjinal cd almıyorum, fakat hollandada bulunduğun 4.5 ay boyunca, bir numaralı harcamam gittiğim konserler oldu. Aç gibi her konsere saldırdım ve o punk dediğimiz (exploited, uk subs...) gruplar benim cebimden 10larca euro kazandı, bana sattıkları t shirtlerle. Hollanda da, haftanın her günü konser oluyo, ve konserler hep full oluyor. Yani korsan cd ve paylaşım kavramları öle vahim bi etki yapmadı show business piyasasına, aksine yöneticileri james bond çantalı takım elbiseli olan ana akım, büyük plak şirketleri, yöneticileri, shortlu ve yeşil saçlı olan underground takılan ufak punk, ska labelları, kendi çapları oranlarınca paralarını saymaya devam ediyorlar, rahatlayın.
PS: Arctic Monkeys indirin, şarkıları çok güzel önümüzdeki yılların fenomeni gözüyle bakıyorum şimdiden.
_________________ Rude Boys Cannot Fail
|