Türk Punk Forum

KaraÅŸimÅŸeK
Defence Group Wing Tsun Bonn
Sistem saati: 09 Temmuz 2008 06:52

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Rashit kurucularından Gökhan TunçiÅŸler'le gerçekleri konuÅŸtm
İletiTarih: 25 AÄŸustos 2006 02:51 
Hakkı Bulut
Kullanıcı avatarı
 WWW  ICQ  Profile bak

1993 yılında tolga özbey, gökhan tunçişler ve adem kurt tarafından kuruldu. müzik yapmayı öğrendikten kısa bir süre sonra memleketin en punk grubu oldular. fransa'da bir plakları ingiltere de bir split'leri çıktı. kadıköy'ün kült şarkılarından biri "insan pazarı"nı yaptılar. "serbest kalmış anarşi" ile dinleyenlerini çıldırttılar. türkiye'deki ilk meydan punk konserinde çalıdılar. ünleri gittikçe yayılmış bu arada bir sürü denemeden sonra gruba basçı olarak tolga koçak girmişti. adem'in kararsızlıkları ile bir dönem geçirdikten sonra gitara atilla vokale oğuz'u alarak "teleşa mahal yok" albümünü yaptılar. ne olduysa ondan sonra oldu. doğma büyüme arkadaş gökhan ve tolga özbey artık birbirlerinin yüzüne bakmıyorlar. atilla artık çalmıyor. tolga özbey adem'in bazı sözleri yazdığı, grubun müziklerini birlikte yaptığı şarkıları amerika'ya gitmeden önce üzerine aldı. muhtemelen bunu artık iyice birbirlerine girmiş olan gökhan ve oğuz'un kavgasını düşünerek ve onun yokluğunda millet şarkıları piç etmesin diye yapmıştır. ama o amerika'da iken grup internet sitelerinde birbirine girdi. tam bir rezillik yaşadılar. birbirlerini yıprattılar. gökhan oğuz'suz devam etmeyi düşünüyordu ki tolga amerika'dan geldi ve grubun tüm haklarını üzerine almış olduğu için grupta emeği geçmiş olan diğerleri dışarıda kaldı. tolga ö. ve oğuz yeni bir grup kurarak "rashit" olarak sahneye çıkmaya devam ediyorlardı. tüm bu süreç boyunca bir şekilde onların yanında olan, onlara inanan ve takip eden bir sürü dinleyici (daha da önemlisi bir sürü dostu) taraf olmak zorunda bıraktılar. hala her iki taraftaki grup (şu anki rashit ve dışarıda kalanlar) birbirlerini görmeye bile dayanamıyor. ve bu en çok dostlarını üzüyor. rashit kadıköy dışına çıkınca bozuldu. kadıköy grubu olarak kalamayacakları aşikardı ama kadıköy'deki günlerini unutup birbirlerini yaraladılar. olan biten her şeye rağmen tolga özbey hala iyi bir punk gitaristi ve sağlam bir punk, tolga koçak dünyanın en temiz ve sakin basçısı ve en garip punkı, gökhan tunçişler hala piyasanın en iyi punk davulcusu, adem kurt ise bu ülkedeki en iyi sözyazarlarından biridir. bir gün bu kadroyu yeniden birlikte çalarken sahnede görebileceğimi umuyorum. çünkü hepsi bambaşka yerlere gitseler bile bir araya geldiklerinde rashit'in en punk ve anarşist olduğu o günlerin hatırına, "kadıköy'de her sabah, saat beş suları, yıllardan beri kurulur insan pazarı..." diye çalmaya başlarlarsa, insanların satılıp durduğu düzen pazarında, bir zamanlar dost olan bu insanlar, dostluklarının hakkını vermek için bir fırsat bulacaklar. ve ben o gün orada olacağım. "çok mu zor?"
tayfun polat

Rashit kurucularından Gökhan Tunçişler ile gerçekleri konuştum.

Cheki:
Sanırım grubun temellerini Tolga Özbey’le ikiniz kadıköyde attınız, Tolgayla tanışmanız nasıl oldu bu punk mevzusu grup kurma fikri nerden çıktı?

Gökhan:
Tolga ile 5 yaşında tanıştık. İlkokula beraber gittik. İlkokulda vardı bu işlerle yani müzikle uğraşmak ufak ufak başladık. Hatta o zamanlar grupta fairuz derin buluttan Kerem’de vardı. Aynı sınıftan ve mahalledendik. O zamandan beri arkadaştık. Ortaokulda biraz daha ciddileşti. Tolga ile beraber vokal ve bass aramaya başladık. Kısaca Adem’i ve Tolga Koçak'ı bulduk asıl kemik kadro böyle idi. Rashit adı ilkokul zamanı Metin Üstündağ’ın bir kitabında geçen yazıdan etkilenerek konuldu

Cheki:
Peki, rashit adı ne anlama geliyor?

Gökhan:
Ra-mısır tanrısı shit-bok pek bir anlam ifade etmiyor hoşumuza gittiği için kullandık.

Cheki:
Peki, 93 yıllarına denk geliyor sanırım rashit’in kuruluşu. O zamanlar punk ortamı nasıldı? Sizden başka kimler vardı? Siz nasıl olup ta birden parladınız ilgileri çektiniz üzerinize?

Gökhan:
93 tam aktif olduğumuz sene. Ondan öncesi hazırlık ve biraz çalmayı öğrenme ve punk hakkında hiç bir şey olmayan bu ülkede daha iyi bilgi sahibi olma dönemi. Bilmeden iş yapmak saçmalık olurdu ve hepimiz çok ufaktık o zamanlar. Bizim döneme denk gelen gruplar tampon, cmuk, dead army boots, turmoil, dispute gibi gruplardı. Bizim fark edilmemiz Türkçe yapıyor olmamızdan kaynaklanıyordur, biraz ağır eleştiriyorduk her şeyi ve kişileri. Bizi rahatsız edene cevap hazırdı ve Adem faktörü geçilemez. Piyasada en iyi söz yazan adamlardan biri bence(o zamanlar)

Cheki:
Demolar çıktı, ayrıca yabancı gruplarla split demolar, yurt dışında LP'ler ve albüm çalışmaları başladı bütün bunlar nasıl oldu.

Gökhan:
Valla o kadar çok şey yaptık ki dediğin gibi birçok demo ve LP gibi şeyler ve bunlar da yurt dışında Türkçe sözlerle yayınlandı. Çok iyi tepkiler aldık ve bu sayede de birçok iş yaptık. O zamanlar Türkiye‘de albüm olayı yok tabi bizim sokakta dayak yediğimiz günler. Ama şimdi baktığımda fazlasıyla şarkı yapmış olduğumuzu görüyorum. Birçoğunu yayınlamadık ya da yayınlayamadık ama şimdi bu şarkılar piyasaya verilse kıyamet kopar “telaşa mahal yok” albümü çok naif kalabilir. Türkiye punk kültürünü hiç bir zaman yaşayamadı. Zaten geç gelen bir müzik ve bir avuç insanın çabası bu kadar sonuç getirdi. Şimdiki rashit den de belli oluyor.

Cheki:
Geleceğim oraya da. Peki, ilk albümün ( telaşa mahal yok) çıkmasıyla beraber hatta çıkmadan önce yaprak dökümü başladı. Adem gruptan ayrıldı neydi olaylar?

Gökhan:
Adem albüm yapmak istemiyordu. bizde saygıyla karşıladık ama bu saatten sonra vokal bulmak zor işti gruba yeni birini alma fikri bize garip geldi. Solo gitara Atilla’yı aldık. kendisini tanıyorduk iyi bir gitaristti ve çok şey kattı ama vokal. adem sözleri yazdığından biraz düşündük ve vokal aramaya başladık. Tanıdık tanımadık birçok insan geldi konuştuk düşündük sonunda Oğuz'da karar kıldık ama hiç birimiz tanımıyorduk kendisini. O sırada albüm öncesi ben askerdeydim ve görme şansım olmadı. Ok'i verdik çalışmalar başladı falan derken Oğuz'un ilk grup tecrübesi olduğunu öğrendik. Ama sorun bu değildi. Sadece sahne ve hemen bir albümle bu işe girmesi onu bir anda vokalist olmanın verdiği bir “front men”likle de havaya soktu. Bizde gelemedik bu duruma tabi tartışmalar konser ve basında söylenmeyecek laflar bizi çileden çıkardı.

Cheki:
Albüm çıkmasına rağmen gene de underground kalmayı başarabildiniz bir nebze, daha sora sende ayrıldın herhalde sorun neydi?

Gökhan:
Valla ben, Tolga koçak ve Atilla aynı anda ayrıldık çünkü saçmalamaya başlanmıştı ve grup bitmişti. Daha sonra Oğuz ve Tolga Özbey grubu tekrar hareketlendirip bir şeyler yapmaya çalıştı. O sıra tartışmalıydık. Zaten sebebi de işin içine uyuşturucu girmesiydi, Bizde bu şekilde müzik yapamayacağımızı dile getirdik. Zaten olmuyordu. Bununla beraber bu dalganın para hırsı getirdiğini de bilirsin. Olmadı. Sonuç; kuruculardan bir Tolga kalmıştı oda yok şimdi. Bir fırsatını bulursam tekrar o punk olayını bir albümle tekrar piyasaya sokacağım da vakit yok.

Cheki:
“Adam olmak istemiyorum” albümü de (2. albüm) sizin kadronun eseri olarak görülüyor zaten sanırım parçaların çoğu gene size aitti.

Gökhan:
Eski şarkılardan koymuşlar ama Adem’in olan sözlerin ve müziğini bizim yaptığımız şarkıların üstüne böyle yatmak biraz ayıp oluyor ve bu işi yurt dışında punk piyasasında yapsalar adamı aforoz ederler. Etik değil. Şimdiye kadar biz hiç kimsenin parçasını alıp ta kendimize mal etmedik. Bu düşünülemez dahi. Ayrıca da cmuk'un şarkısı olan “dinozor”u kendi şarkıları diye çalıyorlar. Yazık. Röportajlarda bile eski kadrodan bahsedilmiyor kendilerinin kurduğunu iddia ediyorlar. Komik tabi belki yeni tayfa bilmeyebilir ama bizim yaşımızdaki bütün eski kuşak, gruplar, şu an basından olan birçok insan bizi tanıyor.

Cheki:
Peki, bu şarkılar için izin almadılar mı sizden? Dinozor parçasına "cmuk cover" diye yazdıklarını sanıyordum albüme ama emin değilim.

Gökhan:
Röportaj ve insanlardan duyduğum kadarıyla dediğim gibi. Bizden ise hiç bir izin alınmadı. isteseler de vermezdik tabi. Punk ruhu denilen şeyi geç bir kenara yapılan işe eskiden iyi ya da kötü saygı vardı. Biz çok iyi müzisyen ya da tam bir punk hayatı yaşayan insanlar değildik böyle kişilerde yok zaten Türkiye’de. Bizim derdimiz sadece bu müziği, insanlara hakkı ile ulaştırmaya ve tabiî ki kendi rahatsızlıklarımızı dile getirerek yaptığımız şarkıları çalmaktı. Onlar bu şarkıları biz yazarken aynı şeylerimi yaşıyorlardı? Tamamen kişisel yazılmış sözler aslında hepsi.

Cheki:
Evet haklısın. Peki, Tolga Özbey ne diyordu bu duruma? Şimdi kendiside yok gerçi.

Gökhan:
Valla Tolga şu anda hapiste uyuşturucu satmaktan hüküm giydi. İşte bu yüzden grup dağıldı. Başında kullanmaya başladı ve sonra müzik yapamamaya biz onu atmadık grubu dağıttık. Ama dediğim gibi uyuşturucuyla bağlantılı para hırsı Oğuz'unda desteğiyle bu hale getirdi şimdi Tolga’da yok grup kimlerin elinde.

Cheki:
Cmuk’tan sonra rashit’ide uyuşturucu dağıttı diyebilir miyiz? Dediğin gibi tam dağıldı sayılmaz ama eski kadrodan bir kişi bile yok şu an.

Gökhan:
Evet, ama grubun bu şekilde devamı da iyi değil. Cmuk bitirmişti. Bizde bitmeliydik tadında. Zorlamaya gerek yok. Şu an eski tayfayla zaman zaman görüşüyoruz. Bazıları evlenmiş çoluk çocuk falan. Toplanıp zaman buldukça punk konserlerine gitmeye çalışıyoruz. Çoğu iş güç durumunda ama hala punklar piyasadakilerden daha çok bu başkalarını küçümsemek değil bu kadar imkân varken bir şey yapmamalarından. Ben bir punk albüm bekliyorum birilerinden. Bu sıralar TV ye bir program hazırlıyorum ve bir dergide yazıyorum. Burada da fırsat buldukça aynı tonla yazıyorum eleştirel.

Cheki:
Bu program ve dergi neler? Sanırım müzik üzerine yazıyorsun gene. Ayrıca hala bateriye davam mı? Birde geçenlerde bir konsere çıkmıştınız sanırım Adem’le birkaç parça çalmıştınız bu tip sürprizleri bekliyoruz.

Gökhan:
Öyle ya davet edildik a.y.ı.l.a.r konserine ben, Tolga Koçak, Adem,Tarkan, Barış gibi eski tayfa orda buluştuk. Çıkıp birkaç şarkı çaldık. Çok keyifliydi. Eski Gitanes Bar konserlerini hatırlattı. Dergi ise İstanbul Plus aylık bir dergi. Müzik yazıları yazıyorum. TV programını da ben hazırlıyorum ve sunacağım. Müzik tarzları ve kültürleri üzerine bir program olacak. Punk’tan, ska’ya, jazz’dan, surf’e hemen her tarz işlenecek bir aksilik olmazsa tabi. TV8 de yayınlanacak sponsorlar kaldı geriye.

Cheki:
Şey sormak istiyorum. Hani albüm bekliyorum dedin ya gruplardan fakat punklarımız(!) kendi aralarında bölünmüş durumda albüm muhabbetine çok mesafeli yaklaşıyorlar. Sen nasıl bakıyorsun bu durumlara.

Gökhan:
Yeni grupların pek inancı yok. ama ben çok denedim yeni bir gruba albüm yapmak. Dediğin gibi bölünmüşler ve piyasayı iyi tanımıyorlar. Bu ülkede herkes albüm yapabilir hale geldi. Bu yüzden kolay ama plak şirketlerinin oyunlarına gelmeden kurnazlıkla halledilir bir durum. Biz hiç bir şarkı sözünde küfür kullanmadık ama söylediğimiz her şey yayınlandı bu nasıl söylediğine bağlı. Bu gruplarda bunu anlamalı. Ben hep arkalarında olurum bunu da kendilerine söylüyorum onlar önce yaptıkların müziğin hakkını versinler punk sokakta içip uyuşturucu kullanmak ya da saldırmak olay çıkarmak değil çok zeki ve kurnazca davranmaktır.
PUNK İS NOT FASHION PUNK IS ACTION

Sayfa başı

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: 25 AÄŸustos 2006 03:23 
Külot
Kullanıcı avatarı
 Profile bak

güzel iç çıkarmışsın..bu blue jean olayından sonra biraz düşünmemiz gerektiğini anlatır belki.

Sayfa başı

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: 25 AÄŸustos 2006 19:50 
Doc Marten Skinhead
Kullanıcı avatarı
 Profile bak

gökan bana müzüğü öreten şahıstır...raşittir candır yılların eskitemediği 1 dazlaktır

Sayfa başı

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: 26 AÄŸustos 2006 18:50 
Doc Marten Skinhead
Kullanıcı avatarı
 Profile bak

Resim

tolga koçak -gökhan tunçişler-adem kurt-ayı murat

Sayfa başı

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat